Mit eventyr med Willy
(af Jan Wenneberg)


...startede såmænd hvor det hele kedeligt nok sluttede, nemlig i 1977 hvor jeg ved et tilfælde opdagede serien i min mors Familie Journal. Jeg husker tydeligt hvordan jeg havde problemer med at udtale ‘Journal' når jeg på den lokale tankstation hentede ugens "Familie Sjur-nu-al" til min mor.
Jeg var 11 år og kæmpede om lørdagen en kamp for at få lov til at være sent oppe og se Månebase Alpha i fjernsynet. Intet var større for mig dengang!

Men glæden varede alt for kort, da der efter en snes uger pludselig ingen Willy på eventyr var at finde i Familie Journalen. Jeg fandt bladet fra ugen før og kunne næsten ikke fatte at der stod: "Fortsættes ikke". Min interesse for Willy's eventyr var jo kun lige blevet vakt, så jeg spurgte hos familiemedlemmer og skolekammerater på gamle Familie Journaler, og fik klippet mig til omkring 100 afsnit af Willy spredt over perioden 1967-1977. Nogle af episoderne havde jeg skammeligt klippet ud af blade der lå hos nogle af mine forældres venner, uden at have fået lov. Men trangen til at læse Willy var bare for stor, og med en løftet pegefinger fik jeg lov til at beholde de spændende udklip med de blå varulve!!!

Min far havde lavet et karton omslag med en stor bred klemme i ryggen til at holde sammen på stakken af Willy udklip. Jeg læste dem igen og igen, med en frustration over de store huller der var i samlingen.

Ved siden af mit Willy-hæfte voksede en anden samling sig større og større, nemlig ugens Anders And & Co., hvor der jo også var spændende historier i! Som så mange andre opdagede jeg de ekstra spændende historier, som jeg først flere år efter fandt ud af at der stod en tegner ved navn Carl Barks bag, og først for ikke så mange år siden fandt jeg ud af at mine absolutte favorit historier med Mickey og Fedtmule er tegnet af Paul Murry. Ud over historierne, så elskede jeg at sortere og lægge bladene i nummer orden. Faktisk kunne jeg på et tidspunkt alle forsiderne udenad, hvilket jeg øvede med mine søskende.

Men superhelte trængte sig på. Blade som Edderkoppen og Kung-Fu magasinet var pludselig mere spændende og da min Anders And & Co. samling blev komplet i 1986 gik jeg samme år hen og solgte jeg den. Mit Willy på eventyr hæfte røg for sølle 20 kr. i den lokale tegneserie butik. Månebase Alpha var delvis blevet skiftet ud med Alien filmene (hvor jeg netop i 1986 var til premiere på efterfølgeren Aliens - det var stort!).

Året efter i 1987 'scorede' min kone Jane mig (med nederdrægtige snyde tricks!). Vi syntes begge det var sjovt at gå på kræmmermarked, så det gjorde vi en del. Og her dukker Willy så op igen. Gamle Familie Journaler her og der blev købt hvis prisen var rigtig. Willy blev klippet ud og jeg skilte mig af med bladene igen, da de simpelthen fyldte for meget at have liggende.

I 1990 blev vi forældre og samleriet holdt en pause, men i 1993 falder jeg over 1000 Anders And blade til 1000 kr., hvilket jeg bare ikke kunne gå forbi, så jeg begyndte at købe Anders And & Co. hver uge og samtidig samle bagud igen, nu for anden gang. Jeg kom også til at købe 300 Familie Journaler. Desværre var størstedelen nyere end 1977, men det var alle blade eller ingen for 150 kr.

Min nye stak af Willy udklip var endnu mere spredte end min første samling. Jeg fik samlet omkring 160 udklip, hvoraf mange var med en Willy jeg slet ikke kunne genkende. Dog faldt 10 øren da jeg pludselig genkendte en episode med en dinosaur der jager en flyve maskine der er ved at lette... det billede havde jeg nemlig set på en af de store Comics bøger - den røde som vistnok er nummer 6 i serien. Denne serie hed altså originalt Johnny Hazard og tegnerens navn stod der jo faktisk også klart og tydeligt: Frank Robbins.

Jeg mente dog at have læst at Willy på eventyr var tegnet af en dansker. Hvilket jeg fik bekræftet da jeg i mine gemmer fandt et gammelt avis udklip med titlen: "Sådan endte Willy på eventyr". Således gik det op for mig at Willy på eventyr var af flere forskellige tegnere, og en dag faldt jeg over nogle rigtigt gamle Familie Journaler fra 30'erne og så at der minsandten også var Willy på eventyr i dengang.

En naturlig nysgerrighed var blevet vækket i mig! Og en dag for ikke så længe siden sad jeg og surfede på nettet efter Willy på eventyr. Men der dukkede forbavsende lidt op!
En artikel på tegneseriemuseets fine hjemmeside, gav mig oplysninger om endnu en dansk tegners medvirken i serien...: Harry Nielsen.

Efter flere søgninger fandt jeg endelig en rigtig hjemmeside om Willy på eventyr... men den var på svensk! Jeg sugede dog en masse interessant viden til mig, men var stadig utrolig skuffet over hvor lidt der fandtes på nettet, og syntes det var synd og skam hvis denne serie bare skulle gå i glemmebogen. Især Harry Nielsen og Tage Andersens danske Willy er da en dansk tegneserie skat!

Nå, jeg havde jo i forvejen min hjemmeside, så jeg kunne da lave et afsnit til Willy på eventyr, med en kort præsentation af de forskellige tegnere og hvornår serien havde kørt i Familie Journalen.
Og med stor hjælp fra de mange interesserede Willy fans rundt om i det danske land, som fandt vej til min Willy sektion, er hjemmesiden jo nu blevet udvidet med et Willy-center hvor alle kan bidrage med bl.a. gamle artikler, historier, egne tegninger, blueprints o.s.v. o.s.v.

Tilbage er så drømmen om at Willy på eventyr på retfærdig vis må blive udgivet i bog- og/eller album form. I disse tider hvor mange klassiske tegneserier bliver udsendt som flotte samlede værker, kunne det ikke være mere oplagt.
Nok var Rob The Rover som det hele startede med en engelsk serie, men titlen Willy På Eventyr er og bliver nu engang et dansk fænomen!


Min personlige mangel liste af Tage Andersen's Willy på eventyr udklip


TILBAGE TIL ANALYSER