Besøg hos Tage Andersens enke
(af Asger Pedersen)


Søndag d. 14. september 2008 var Asger Pedersen, Ole Rosén og Jan Wenneberg på besøg hos Elisabeth, enke efter Willy på Eventyr-tegneren Tage Andersen.

Vi mødtes på P-pladsen ved Brugsen, hvor vi købte blomster, vin og chokolade, i det håb, at Elisabeth kunne li en af delene (hun ku li dem alle). Ca. kl. 13 kørte vi til hendes adresse, et nydeligt toetagers hus i et villakvarter. Elisabeth tog hjerteligt imod os og inviterede os på frokost, hvorunder vi præsenterede os og fortalte om vores interesser ang. Willy og Tage. Ole og Elisabeth kendte hinanden fra før i tiden, som han fortalte på mødet hos Jan.

Derefter blev vi vist ind i hendes kontor/arkiv/atelier, hvor hun viste os Tages originaler til Willy på Eventyr, udklipshæfter med Willy og scrapbøger med tegninger fra aviser og ugeblade samt de originale kopier, der blev brugt til farvelægning af serien. Hun fortalte bla.a. at hun og Tage selv havde stået for farvelægningen det meste af tiden. Tages penne, pensler og farver stod stadig, som havde han lige forladt lokalet.

Vi så nogle originale tegninger af Willy på Eventyr og Jan fik lov til at fotografere dem, han kunne nå - men som hun sagde: "Bare ikke dem alle sammen". Herunder konstaterede vi, at den originalside Björn havde købt på auktion, manglede i samlingen, hvilket Elisabeth var meget forundret over. Men, som hun sagde, kan Tage sagtens have foræret den bort uden at fortælle hende det. Ole lovede at besøge hende en gang for at gennemgå samlingen systematisk og se, om der evt. skulle mangle flere plancher, inden samlingen bliver overdraget til Det Kongelige Bibliotek.

Ole gik gennem bunken af kopier, hvorfra vi fik lov til at tage nogle stykker, der var to af, bla.a. et par, der var brugt til farvelægningsprøver.

Asger gennemgik scrapbøgerne og noterede løseligt, i hvilke aviser og tidsskrifter, Tage havde haft tegninger trykt, heraf kan nævnes: Søndags B.T., hvor han havde lavet noget, der med lidt god vilje kan betegnes en tegneserie: 'Menneskers hverdags problemer'; Nationaltidende/Dagens Nyheder, hvor han havde lavet mange illustrationer til f.eks. Ray Bradburys og Niels E. Nilsens science-fiction noveller; Hus og Hjem; Jæger og Fisker, Aalborg- og Aarhus Stifttidender samt den Socialdemokratiske Provinspresse. Samt selvfølgelig Allers Ude og Hjemme og Familie Journalen.

Efter en times tid med disse fornøjelige sysler afbrød Elisabeth os, og vi gik ovenpå, hvor vi så en del af Tages (og Elisabeths, hun er selv en habil kunstmaler) malerier. Mange flotte billeder i Tages karakteristiske stil, Ole sammenlignede med de moderne fraktaler, som nu om dage computergenereres. Også hans originaler til bøger og tryk så vi. Hun fortalte, at Tage havde rentegnet forsider til Skipper Skræk-bladet, og vi så eksempler på dette.

Elisabeth serverede eftermiddagskaffe og -te, hvorunder snakken gik livligt, mest om Tages produktion af tegninger og serien, men også deres liv sammen, en enkelt anekdote fra Elisabeths arbejdsliv som tv-producer og et møde med Gasolin' fik vi også. Jan gav hende et eks. af Rumpiraten, da hun fortalte, hun ikke havde det selv, og hun fortalte, at Tage selv havde redigeret hæftet, og derved også selv havde bestemt, hvilke sider, der skulle udelades for at havne på de 63 plancher, der var plads til. Vi fik nogle korrektioner af Tages og Aage Grauballes fødsels- og dødsdatoer, og vi lovede hende at sende noget materiale fra fanzines og Willy-centrets hjemmeside, godt nok havde hun computer med internet, men den havde været nede et stykke tid.

Elisabeth fortalte, at hun havde stået meget model for tage, ikke blot som Jonna, men også mange af Willys positurer var hende. Til et billede af en ung dame, der bliver løftet op af en elefantsnabel, kommenterede hun, at hun havde ligget det meste af en formiddag hen over et møbel, mens han tegnede.

Til slut vist hun virkeligt storsind og forærede os hver et af de sidste eksemplarer af et litografi, Tage havde lavet i forbindelse med månelandingerne i 70erne: 'Vidne i Rummet'. Også et tryk af nogle af hans svampebilleder fik vi. Til spørgsmålet om Tage havde læst Ringenes Herre svarede hun, at det havde han ikke, så de tre episoder, der mindede om, var opstået frisk fra hans egen frodige fantasi.

Vi forstod på Elisabeth, at hun ikke havde taget stilling til en evt. albumudgivelse af Willy på Eventyr, men at hun mere var stemt for, at der blev udgivet noget om Tage som kunstner, evt. en bog.

Endelig ryddede vi pænt op efter os og sagde farvel kl. 18, fem timer var fløjet væk. Vi havde aftalt at holde ind ved Brugsen igen for at summe af, hvorefter vi kørte hjem, stopmætte af indtryk fra en fantastisk tegner og hans energiske og smukke hustru, vores alle sammens Jonna: Elisabeth.


TILBAGE TIL ANALYSER

TILBAGE TIL FORSIDEN